Izsak Muvek

A nagy (N)Ő – part. II

Izsák Arnold Róbert A nagy (N)Ő című könyvébe számos, nőkkel készült interjú került be. Ezekből közlünk időnként egy-egyet.

alany: Ilyés Laura Vanda      kérdez: Izsák Arnold Róbert    az információk 2018-ban voltak aktuálisak

 

Röviden: Tizenhat éves. Négy éves korában kezdett el úszni, versenyszerűen 10 évesen. 2017-ben érte el az eddigi legnagyobb eredményeit, többek közt Ifjúsági Európa bajnoki második helyezett lett, megdöntve Egerszegi Krisztina akkor 29 éves csúcsát 50 méter hátúszásban, amit még Szöulban úszott az Olimpián. Ezek mellett nagyon fontos számára a tanulás is, németből felsőfokú nyelvvizsgája, angolból középfokúja van.

Miért jó nőnek lenni?

Több dolog van, de az egyik, amit tudnék említeni, hogy alapból kedvesek vagyunk és empatikusak is. Persze ez nem mindenkire igaz, de általánosságban elmondható.

Miért nem jó nőnek lenni?

Bár napjainkban már nem annyira jellemző, de nyomokban még mindig érezhető a hatása, hogy nagyon sokáig a nőknek szinte semmi joguk nem volt, és egyáltalán nem voltak megbecsülve.

Hogyan néz ki egy napod? Mennyi időt töltesz edzéssel? Hogyan készülsz a versenyekre?

Heti 10 edzésem van. Heti 3  szárazföldi edzésem is van. Korán reggel kelek, 5-6 óra előtt. Ébredés után edzéssel kezdem a napot. Itthon tanulok, magántanuló vagyok. Egy nap több alkalommal van edzésem. Egy évben 3 fő verseny van (pl. Európa Bajnokság vagy a hazai felnőtt bajnokság) és ezekre készülünk egész évben. Nem csak fizikailag, mentálisan is készülök a versenyekre. 

Nem megterhelő ez egy kicsit? Én például sosem tudnék hajnalban felkelni azért, hogy nemsokkal utána sportoljak.

Nos… Reggel 6-kor beugorni a hideg vízbe, főleg télen, egyáltalán nem kellemes. A versenyek és az időbeosztásom a társasági életemre is kihatnak, nem tudok annyit a barátaimmal lenni. Ugyanakkor rengeteg szépsége van ennek, és tulajdonképpen ez az életem.

Hogyan látod magad 1-5-10 év múlva? Szerepel gyerekvállalás az 5-10 éves tervben? Meg amúgy is, mit gondolsz a gyerekvállalásról? Jó egy gyerek? Miért igen, miért nem?

Az elkövetkezendő 1 évben Egerszegi Krisztina olimpiai rekordjait szeretném megdönteni leginkább. 5 éven belül világversenyeken szeretnék dobogós lenni. Tervben van, hogy egy amerikai egyetemre járjak. 10 év múlva még úszni szeretnék, 16 évesen szerintem rendben van, hogy nem a családalapításra gondolok.

Mire gondolnál, ha patrónust* kellene megidézz? (*A Harry Potter-könyvekben megjelenő varázslat, melyhez egy boldog emlék felidézése szükséges)

Talán az, amikor megdöntöttem Egerszegi Krisztina csúcsát. Hihetetlen élmény volt. Megható volt, ahogyan az egész uszoda állva tapsolt. Úgy éreztem, az egész munkám kifizetődött.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *